Glutation – Proteina vieții și antioxidant puternic
Glutationul, numit „proteina vieții”, este o polipeptidă bioactivă cu funcție de coenzimă, prezentă în aproape toate celulele organismului uman. Este unul dintre cei mai puternici și importanți antioxidanți intracelulari ai organismului. Glutationul este sintetizat în ficat din aminoacizii cisteină, glutamină și glicină. Ficatul este cel mai mare depozit de glutation, dar în concentrații mari, glutationul se găsește și în plămâni, splină, rinichi, pancreas, cornee, leucocite și eritrocite.
Beneficii ale glutationului:
Reducerea stresului oxidativ: Glutationul reduce nivelul speciilor reactive de oxigen și acțiunea lor distructivă asupra membranelor, proteinelor, lipidelor, acizilor nucleici celulari (ADN, ARN) și asupra ADN-ului mitocondrial. Acționează și la nivel cerebral datorită capacității de a traversa bariera hemato-encefalică.
Detoxifierea ficatului: Participă la faza I și II de detoxifiere hepatică, reducând absorbția și favorizând eliminarea din organism a substanțelor nocive endogene și a xenobioticelor.
Echilibrarea răspunsului imunitar: Stimulează secreția de gama-interferon, interleukina IL-2, limfocite T citotoxice, NK, activează macrofagele și granulocitele, având rol în reglarea diviziunii celulare normale și reducerea acțiunii agenților agresori cu potențial de modificare a ADN-ului și ARN-ului celular.
Surse naturale și stimulente ale glutationului:
Nivelul celular al glutationului este stimulat de acidul alfa lipoic, glutamină, colostru, seleniu și vitaminele C, B6 și B2. Capacitatea antioxidantă a vitaminelor C, E și a coenzimei Q10 depinde de nivelul de glutation din organism.
Utilizări terapeutice:
Menținerea nivelului de glutation în stări cu deficit de sinteză cauzat de microorganisme nocive, droguri, alcool, anticoncepționale, amoniac, metale grele, pesticide, hormoni, consum redus de proteine, diviziune celulară anormală, chimio și radioterapie, intervenții chirurgicale, arsuri, înaintarea în vârstă etc.
Important: Informațiile prezente pe această pagină au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Consultați medicul specialist cu privire la orice problemă sau informație referitoare la sănătatea și bunăstarea dumneavoastră.